Vrijeme je obilja – čeka nas detoksikacija

Znate za ono: Božić dođe, Božić prođe… pa, ipak, još uvijek većina, barem u ovo vrijeme, uspije na blagdanski stol iznijeti nešto više mesa, kolača i raznih drugih delicija. Naravno, bit  će tu i dosta  vina, piva, rakije s medom  ili bez meda, „čiste“ domaće.   

Uz božićne  pjesme, vesele glasove obitelji, rodbine i prijatelja, jedno vrijeme uživat ćemo u  hrani i piću, a već za drugi dan Božića, na Svetog Stjepana, prvog mučenika, ni mi se zasigurno nećemo osjećati baš najbolje… Za svaki komad  kolača, pečenke ili čašice previše jetra će na našem licu oslikati podočnjake, a koža i kosa izgubit će sjaj badnje večeri. Jetra  je  „zlopamtilo“, ne prašta lako i kad – kao najveća žlijezda u našem tijelu – nije u dobroj formi,  nismo  ni mi. Postajemo umorni i mrzovoljni, a jedino što nam preostaje  jest DETOKSIKACIJA.

I ovdje, naravno, vrijedi pravilo: bolje spriječiti nego liječiti, ali, realno,  Božić nije  vrijeme u kojem ćemo  se (ako baš ne moramo) mnogo toga odricati. Kako se ipak sačuvati od prevelikog unosa šećera i masti? Kako se brzo i na prirodan način detoksicirati? Mi u Matičnjaku mislimo da i za ovaj problem postoji priroda, a ona uvijek ima rješenje.

“PISKAVICA PLUS”  ZA KOMAD TORTE MINUS

Iz  osobnog  iskustva znam da ću u ove dane, ako ni u čem drugom, pretjerati s kolačima. Problem leži u tome što  zamamne slastice blagdanskog  stola u sebi kriju šećer.  Iako stara izreka kaže da „šećer dolazi na kraju„, u praksi je on i početak i kraj, jer evo što se događa kad pojedemo komad torte previše:

  1. šećer u krvi naglo poraste,
  2. tijelo (gušterača) luči sve više i više inzulina kako bi s tim naglim porastom šećera u krvi moglo izaći na kraj,
  3. zbog prekomjerne razine inzulina, šećer u krvi zatim naglo pada,
  4. osjećamo glad, umor i razdražljivost,
  5. žudimo za još više hrane, opet smo gladni,
  6. debljamo se,
  7. a nagle promjene razine šećera u krvi mogu rezultirati otpornošću tijela na inzulin, a to na kraju dovodi i do dijeabetesa tipa 2.

Kako ovome doskočiti  i poštediti gušteraču „prekovremenog„ rada za blagdane? „Piskavica plus“, tj. piskavica uopće, smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njezina unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (cca 5 g) piskavice u vodi, limunadi ili jogurtu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom. Piskavica je, doduše, gorkog okusa jer smo joj dodali ekstrakt grejpa koji često nazivamo i „prirodnim antibiotikom“ jer bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite, pa čak i ozloglašenu candidu. U ovom pripravku nalaze se i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a najprirodniji su i najjeftiniji izvor betaglucana i selena (zaboravite želatinozne kapsule i sintetičke betaglucane). U „Piskavicu plus“ dodali smo još i sušene opne crnoga grožđa kao izvor resveratrola, vrlo moćnog antioksidansa, začin kurkumu koja je moćni „čistač“ organizma, macu kao adaptogen i, naravno, sikavicu kao izvor silimarina, nužnog za zdravu jetru i dobro raspoloženje. I još nešto važno o samoj piskavici. Ova „Hipokratova hrana i lijek“ najbolji je prirodni izvor željeza, snižava razinu kolesterola, triglicerida, pomaže muškarcima kod problema s uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS-a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.

Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati ili, najbolji izbor, samo šetati, dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, tj. da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva te oblikovanju i zatezanju mišića i uopće pospješuje stvaranje novog vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva. Na kraju, ali i najvažnije – neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.

Ako piskavicom pomognemo gušterači, sikavicom ćemo pomoći jetri, ali ipak pazite – nije cilj da nakon blagdana silimarin uzimate u obliku želatinoznih kapsula (želatina se dobiva iskuhavanjem  svinjskih i goveđih kostiju) u kojima se nalazi ekstrakt sikavice dobiven od sjemenki koje su prije toga potopljene u aceton… Isto tako, nije realno očekivati čuda ni od „svemoćnog čaja“ kad dragocjene sjemenke sikavice i piskavice prelijemo vrućom vodom, jer time uništavamo ono najvrjednije. Zato vam mi iz Matičnjaka nudimo granulat sikavice kao najvrjedniji  i najprirodniji izvor silimarina dobiven samo mehaničkom obradom sjemenki biljke. Tu je, naravno, i hladno cijeđeno ulje sikavice koje sadrži manje silimarina u odnosu na granulat, ali i ono će nas dobro detoksicirati, a ako ga primijenimo oralno i dermalno, koži ćemo vratiti sjaj.

Silimarin u svom najizvornijem obliku

Granulat sikavice

Odnedavno Matičnjak nudi izvrstan novi proizvod – granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva te ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E.  Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta – glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućuje jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa samo 7 grama granulata sikavice dnevno, jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna je za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.

Kod težih oboljenja jetre – hepatitisa, oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja – dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu stanku, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

I na kraju ono najslađe. Med i jetra se vole! A do značajne količine silimarina možete doći i kroz dvije žličice Matičnjakova meda „Hepta sane“. Medu su, osim sikavice, dodane piskavica i kurkuma, a to znači da je ovaj med dobar i za dijabetičare jer kombinacija fruktoze i piskavice smanjuje glikemijski indeks i tako postaje odličan funkcionalni međuobrok. Kurkuma je, između ostalog, i odličan čistač jetre.

Sretan Božić i Nova godina!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*