Srčan udar ne dolazi slučajno, neki ljudi imaju veće mogućnosti da se baš njima dogodi!

DNA test za ACE, treba li ići kod babe Vange ili jednostavno napraviti test kako bi smo znali gdje se kriju opasnosti? Ali i ne samo to nego je danas olakšano predviđanje tko može biti sportaš visoke kategorije i je li pametno da se uopće netko upušta na taj dug i mukotrpan put.

Jedan od najopširnije istraženih gena ljudskog genoma je ACE gen. Istraživanja ga povezuju s područjem srca i krvih žila kao i s fizičkom sposobnošću pojedinca.

ACE je enzim koji je od vitalnog značaja u normalnoj ljudskoj fiziologiji te igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Istraživanja su ukazala na povezanost rizične varijante ACE gena s hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima, aterosklerozom, koronarnim bolestima srca, moždanim udarom i nizom drugih bolesti.

DNA test za ACE namijenjen je svima kojima je povišena razina serumskog ACE ; pacijentima koje ne daju odgovor na terapiju ACE inhibitorima, koji su imali infarkt miokarda te osobama s lijevom ventrikularnom hipertofijom. Ako nosite rizičnu varijantu ACE gena promjenom životnih navika i izbjegavanjem faktora rizika kao i redovitim ciljanim liječničkim pregledima možete znatno smanjiti opasnost od pojave srčanog ili moždanog udara. Kod osoba s povišenim krvnim tlakom testiranje je važno radi izbora odgovarajućeg liječenja.

Također, ACE gen je povezan s fizičkom sposobnošću, aerobnim kapacitetom, mišićnom funkcijom i učinkovitošću vježbanja. Genske varijante ACE gena utječu na odgovor pojedinca na tjelesnu aktivnost kroz djelovanje na motoričke i funkcionalne sposobnosti kao što su izdržljivost ili snaga,a imaju i utjecaj na postizanje optimalnih rezultata treninga. DNA test za ACE, koji možete napraviti u Genos DNA laboratoriju, daje vam vrijednu informaciju za vaše zdravlje, ali i govori o vašim sportskim performansama koje mogu biti korisne kod odabira sporta i načina vježbanja za sportaše, ali i rekreativce. Testiranje se izvodi brisom bukalne sluznice, bezbolno je i treba ga napraviti samo jednom u životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*