Sekretor ili nesekretor – pitanje je sad Što bi to značilo pročitajte u tekstu

DNA test za sekretor status, nešto sasvim novo za veliki broj ljudi, novi pristup individualiziranoj medicinskoj preventivi.

Određene bolesti ili metabolički problemi mogu se dovesti u vezu sa sekretorskom genetikom pa je zbog toga korisno poznavati svoj sekretor status.

Osoba može biti ili sekretor ili nesekretor ovisno o tome izlučuje li antigene krvnih grupa u svim ostalim  tjelesnim tekućinama (slina, sluz, znoj) pa su tako osobe koje na površini svojih stanica imaju antigene- sekretori, a oni koji ih imaju samo u krvi  nesekretori.

Omjer sekretora i nesekretora u populaciji je 80% : 20% . Dobro je znati da li ste sekretor ili nesekretor jer je određeni status povezan s povećanim rizikom od pojave nekih bolesti, pa je tako kod osoba koje su sekretor povećan rizik od npr. infekcija urinarnog trakta, bolesti probavnog sustava te infekcija respiratornog sustava, dok je kod nesekretora prevalencija autoimunih bolesti kao što su: dijabetes, psorijaza, multipla skleroza i druge..

Također, nesekretori su iznimno otporni na viruse poput norovirusa koji uzrokuje želučanu virozu (mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, opća slabost, bol u mišićima, glavobolja, kašalj, granična temperatura).

Poznavanje sekretor statusa je korisno i ako se borite s viškom kilograma na način da slijedite dijetu prema krvnim grupama. Prilikom primjene ove dijetu osim krvne grupe potrebno je znati i svoj sekretor status jer na taj način postižete bolje efekte pri ostvarenju željene tjelesne težine.

Sekretor status se utvrđuje analizom gena FUT2   metodom pirosekvenciranja, a testirati se možete brzo i bezbolno iz brisa bukalne sluznice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*