Mlijeko je zdravo, no vi imate problem? Provjerite DNA testom intoleranciju na laktozu

Imate neugodne probavne smetnje nakon konzumacije mlijeka? Nemojte zanemarivati simptome koji mogu ukazivati na intoleranciju laktoze. Njena učestalost  u hrvatskoj populaciji iznosi 20% – možda ste i vi među njima.

Ako nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda imate simptome poput: nadutosti, grčeva, bolova u trbuhu i proljeva svakako vam preporučamo da napravite DNA test intolerancije laktoze.
Netolerancija na laktozu predstavlja nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera-laktoze,zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze koja se ne proizvodi u količinama dovoljnim za razgradnju ili kad enzim potpuno nedostaje pa neprobavljene tvari ne mogu iz tankog crijeva prijeći u krvotok. U oba slučaja apsorbcija hranjivih tvari je nedovoljna. Simptomi intolerancije na laktozu postanu vidljivi već nakon druge godine života kada se kod većine ljudi smanjuje sposobnost probave laktoze.

Kad se znakovi pojave kod djece, ne biste ih smjeli ignorirati. Kada vas dijete upozori na bolove u trbuhu nakon što je popilo šalicu mlijeka, ili odbija mlijeko, možda je intolerantno na laktozu…

Kako je većina testova kojima se utvrđuje intolerancija laktoze invazivna i nelagodna za pacijenta, posebno djecu, preporučamo napraviti DNA test intolerancije laktoze koji je jednostavan i potpuno bezbolan. DNA test otkriva gensku podlogu netolerancije na laktozu, a obuhvaća analizu pet najčešćih genskih varijanti povezanih s nepodnošenjem laktoze. Testiranje je važno jer pozitivan rezultat omogućuje uvođenje adekvatne prehrane, a ako je rezultat negativan i intolerancija se eliminira kao uzrok probavnih smetnji, problem se može usmjeriti prema drugoj dijagnozi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*