HELLO MOVEMBER! ili u prijevodu “Što je muškarac bez brkova?”

Mjesec je borbe protiv raka prostate, popularnog naziva „Movember“ ili „brkati studeni“. U znak podizanja svijesti o ovoj vrsti raka i značajnosti savjesnosti muškaraca za redovitim kontrolama, unatrag više od 10 godina muškarci su počeli puštati brkove kako bi svojom pojavom podsjećali na važnost pregleda prostate u cilju smanjivanja rizika od ove vrste oboljenja.

 

 

 

Centar Drugo mišljenje priključio se ovoj akciji i dodatno besplatno savjetuje sve zainteresirane svakog radnog utorka i četvrtka od 16 do 20.00 sati u našim prostorima Pavla Hatzea 12.

Rak prostate javlja se najčešće u dobi iznad 50 godina i drugi je uzrok smrti po učestalosti, iza raka pluća. Kod raka prostate postoji i opasnost prekasnog dijagnosticiranja što ovom akcijom želimo svi prevenirati i podići svijest o važnosti redovitih pregleda, o važnosti vođenja brige o svom zdravlju te da u tu svrhu nema mjesta sramu. Postotak izlječenja ove bolesti iznosi čak do 98% ukoliko se dijagnosticira u ranom stadiju.

Trend je narastao na globalnu razinu, a krenuo je iz Australije gdje je ukras muškog lica brk ili „moustache“ dobio sasvim novo značenje u kombinaciji sa mjesecom studenim „November“ – zaokružili su čitavi mjesec u jednu cjelinu pozivajući da tokom njega muškarci puštaju svoje brkove.

Upravo simpatičnost projekta je dobio mnoge poklonike ovog jesenskog trenda, a njegova ozbiljna poruka je tako na najbolji mogući način prenesena. Upravo upitni pogledi neznalaca su činili ovaj pokret brzorastućim u posljednjem desetljeću, te sada gotovo svi znaju o čemu se radi, samo ih se jednom godišnje na to dodatno podsjeti.

Projekt su mnogi učinili zabavnim, izvodeći razne oblike i dužine svojih brkova, što znači da se pripremaju za ovaj mjesec unaprijed. Još jedan benefit u vidu podizanja svijesti, zar ne?! Složit ćemo se da ozbiljnost i šaljivost idu zajedno u cilju postizanja cilja i ovaj projekt nam je dokaz za to.

Godinama projekt privlači više milijuna sudionika i raduje nas što je u Hrvatskoj naišao na plodno tlo pa su mnoge tvrtke, organizacije, momčadi i fakulteti ga uveli u vlastiti program i potiču njegov razvoj.

Budite i Vi osoba sa svojim ponosnim brkom ili nagovorite svog prijatelja, kolegu, partnera da se priključi akciji i poslikajte se s njime!

Sigurno će Vam činiti jednu od najsimpatičnijih uspomena u foto albumu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*