DNA TEST KOAGULACIJE – način da prevenirate spontani pobačaj, srčani i moždani udar!

 

Zašto je važno provjeriti imate li gensku sklonost za poremećaj koagulacije? Zbog poremećaja koagulacije može doći do stvaranja krvnih ugrušaka koji uzrokuju začepljenje krvnih žila, a rizik se višestruko povećava ako postoji i genska predispozicija.

Oko 5% osoba u Hrvatskoj ima nasljedno povećanu skolnost zgrušavanju krvi pa ako ste među njima kod vas postoji povećani rizik za srčani i moždani udar koji raste s godinama života.
Također, rizik je češći kod žena, a u trudnoći se dodatno povećava čak 4 puta što može izazvati spontani pobačaj i negativne ishode trudnoće. Zato je za sve trudnice, a posebno one koje su već imale spontane pobačaje, važno pravovremeno otkrivanje poremećaja koagulacije, a kad se on utvrdi žena uz odgovarajuću terapiju trudnoću može uspješno iznijeti do kraja.
DNA test faktora koagulacije preporuča se i svima koji u obitelji imaju anamnezu bolesti uzrokovane poremećajem koagulacije: tromboze, plućne embolije, infarkt miokarda i druge.
Danas se sve više žena, posebno mladih djevojaka, odlučuje za korištenje hormonske kontracepcije koja povećava opasnost za stvaranje krvnih ugrušaka čak 5 puta, a ako uz to žena nosi i genski rizik za poremećaj koagulacije povećava se zabrinjavajućih 32 puta. Stoga se prilikom izbora odgovarajuće kontracepcije potrebno posavjetovati s ginekologom jer bi u tom slučaju uporaba hormonskih kontraceptiva mogla biti okidač nastanka krvnog ugruška.
Naša preporuka je da prije korištenja hormonske kontracepcije napravite GENContracept test koji pouzdano utvrđuje postojanje najčešćih genskih polimorfizama. Testiranje je potpuno bezbolno i traje 10-15 sekundi, a treba ga napraviti jednom u životu .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*